CMS Systemen

WordPress

WordPress interface.Wordpress is in feite gestart als een Blog Management System. Toen het bloggen in opkomst was, kwam er steeds meer vraag naar een gemakkelijk systeem dat in enkele minuten op te zetten is. De interface van WordPress en het gemak waarmee dit systeem gebruikt kan worden sloeg in als een bom.

De populariteit is nog steeds stijgende sinds de start in 2003. Het systeem wordt tegenwoordig niet alleen voor blogs, maar ook voor andere websites gebruikt. De open structuur en de mogelijkheid om gemakkelijk plugins te installeren zorgen er voor dat er veel extra functionaliteit toegevoegd kan worden.

Veel grote bedrijven die een corporate blog opzetten twijfelen geen moment en gebruiken WordPress. Een korte speurtocht levert al snel deze grote namen op:

* Playstation – http://blog.us.playstation.com
* Yahoo – http://ycorpblog.com
* General Motors – http://blog.gmnext.com
* SouthWest Airlnes – http://www.blogsouthwest.com
* Flickr – http://blog.flickr.net/en
* CNN politics – http://politicalticker.blogs.cnn.com
* Rolling Stone – http://www.rollingstone.com/rockdaily

De websites die gemaakt kunnen worden met WordPress zijn betrekkelijk simpel van aard. Deze bestaan voornamelijk uit een homepage met aan de rechterkant een lijst met artikelen en een simpel menu. Ook is de ontwikkelingscurve betrekkelijk laag. WordPress heeft geen toeters en bellen die het CMS onoverzichtelijk maken. Dit is meteen ook de beperking van het systeem. WordPress is minder geschikt voor een corporate website met functionaliteiten als verschillende soorten content, het aanbieden van downloads of het beheren van formulieren. In dit geval bent u met Drupal of Joomla beter af.

* Te gebruiken voor: Blog websites of kleine sub-sites.
* Ontwikkelingstijd: Zeer kort.
* Gebruiksgemak: Zeer gemakkelijk. De beperkte functionaliteit zorgt voor overzicht.

Drupal

Drupal interface.Drupal is in Nederland nog niet doorgedrongen tot de massa, maar in Amerika, Engeland en Belgie” wel. Het systeem kenmerkt zich vooral door de vele mogelijkheden die standaard direct in het systeem aanwezig zijn. Een reden hiervoor is dat Drupal later gestart is dan Joomla en goed heeft kunnen kijken naar functionaliteiten die Joomla miste. Zo bezit Drupal de mogelijkheid om meerdere websites te genereren vanuit e’e’n CMS, ook wel Multi-CMS genoemd. Tevens heeft het systeem versiebeheer voor content. U kunt dus terug in de tijd om te kijken wat voor aanpassingen er zijn gedaan in het artikel. Het is dan ook mogelijk om eerdere versies van het artikel terug te zetten. Het grootste voordeel van Drupal zit in het rechten systeem voor gebruikers. U kunt labels hangen aan content en gebruikersgroepen aanmaken. Deze kunt u linken aan de labels, waarna u kunt aangeven wat deze groep met deze content wel en niet mag doen.

Klinkt fantastisch. Maar waarom is dan niet elke website gebaseerd op Drupal? Omdat elk voordeel zijn nadeel heeft. In dit geval biedt al deze functionaliteit u de nodige kopzorgen. Omdat u zoveel moet definie”ren kost het opzetten van een Drupal website veel tijd. Daarnaast is de interface even wennen voor beginners.

Drupal is ideaal voor een grote community website, een grootschalig intranet of een online magazine waarbij verschillende redactieleden tegelijkertijd aan de website werken.

Dit zijn een aantal grotere Drupal websites:

* Nike – http://nikemedia.com/beijing/en/athletes
* Fedex – http://news.fedex.com
* Pink – http://www.pinkspage.com
* Novell – http://www.novell.com/communities
* Amnesty International – http://www.amnesty.org

* Te gebruiken voor: Community websites of voor websites waar veel gebruikers met diverse rechten veel interactie hebben met de website.
* Ontwikkelingstijd: Zeer lang.
* Gebruiksgemak: Redelijk. De vele mogelijkheden zorgen voor een steile leercurve, eenmaal gewend aan de interface werkt het zeer prettig.

Joomla

Joomla interface.Eerst begonnen als Mambo in 2000 en later omgedoopt tot Joomla. Dit CMS loopt al een tijd mee en de nieuwste versie 1.5 zorgt voor nog meer mogelijkheden in de toekomst.

Er zijn een aantal zaken die erg goed zijn aan Joomla en deze hebben er dan ook mede voor gezorgd dat het het meest gebruikte CMS ter wereld is. Ten eerste oogt de interface zeer vriendelijk. Dit geeft de gebruiker de moed om door te klikken en het systeem te leren kennen. Een van de redenen waarom er zo weinig handleidingen te vinden zijn voor Joomla is omdat deze nagenoeg niet nodig zijn.

Naast dat Joomla prettig is voor gebruikers, is dat het ook voor ontwikkelaars. Joomla is een van de eerste systemen die ervoor zorgt dat het maken van grafische technische veranderingen aan het systeem gemakkelijk kan. Ook zorgt het ervoor dat praktisch iedere programmeur uitbreidingen voor het systeem kan programmeren.

Joomla heeft nog een ander groot voordeel. Het is inzetbaar voor kleine en grote websites. Een klein bedrijf kan relatief snel een Joomla website opzetten, hier een gratis tempate aan koppelen en de website vullen met content. Tegen de tijd dat het bedrijf groter wordt en de website meer onderdeel wordt van de marketing, kan er een op maat gemaakte template worden ontworpen of een koppeling worden gemaakt tussen het CRM van het bedrijf en de website.

Dit zijn een aantal grotere Joomla websites:

* Mitsubishi – http://www.mitsubishi.com.pl
* Al Gore – http://www.algore.org
* NS Hispeed – http://www.nshispeed.nl
* Vodafone – http://vodafone.is
* Porsche – http://www.porsche.com.br

* Te gebruiken voor: Corporatesites, portalsites en nieuws websites.
* Ontwikkelingstijd: Gemiddeld, afhankelijk van de functionaliteit en of er maatwerk verricht wordt.
* Gebruiksgemak: Gemakkelijk. Dit komt voornamelijk door de overzichtelijke interface.


Geplaatst

in

,

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *